Tijdens een buitengewone algemene vergadering van Vivaqua is de uitstap van vijftien Vlaamse-Brabantse gemeenten uit de Brusselse waterintercommunale goedgekeurd. Daarmee wordt een volgende stap gedaan naar de fusie van Vivaqua met afvalwaterbeheerder Hydrobru. Het getroffen personeel kan onderdak vinden bij de nieuwe operatoren van de gemeenten.

Het gaat om Dilbeek, Halle, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Zaventem en Grimbergen en vijf van de zes faciliteitengemeenten: Kraainem, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Wezembeek-Oppem en Wemmel.

De uitstap van de vijftien Vlaams-Brabantse gemeenten gaat in op 1 januari 2018. Dat heeft alles te maken met de geplande fusie van Vivaqua en Hydrobru, een intercommunale voor afvalwaterbeheer die enkel in het Brusselse Gewest actief is. De Vlaams-Brabantse gemeenten hebben als aandeelhouders momenteel elf procent van Vivaqua in handen maar doen hun aandelen dus van de hand.

De fusie vindt eveneens plaats op 1 januari 2018. De gemeenten zagen het samengaan niet zitten omdat Hydrobru volgens hen een zware schuldenlast torst. In mei werd een akkoord bereikt over de uittredingsbepalingen.

Door de uitstap dreigden 122 directe en indirecte jobs verloren te gaan. Maar de intercommunale laat weten dat de betrokkenen op vrijwillige basis naar het nieuw gekozen waterbedrijf (Farys of De Watergroep) van de gemeenten kunnen overstappen.