De vijfde editie van het Gordelfestival in de Vlaamse Rand in Vlaams-Brabant is zondag een groot succes geworden. Volgens de organisatoren namen 26.000 mensen deel aan de opvolger van de legendarische Gordel vanuit de focusgemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. Dat waren er ruim 10.000 meer dan vorig jaar.

Het Gordelfestival is een initiatief van Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en vzw De Rand. Het evenement wil met een reeks sportieve, culturele en toeristische activiteiten de aandacht vestigen op het Vlaamse karakter van de streek rond Brussel.

De Gordelklassieker, een fietstocht van 100 kilometer door de Vlaamse rand, werd in een nieuw kleedje gestopt. Voor het eerst werd het traject in pelotons van 125 deelnemers gereden. De vijf groepen waren al sinds woensdag volzet. De Vlaamse minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en Eddy Frans, directeur van vzw De Rand, pleitten er voor om de formule volgend jaar te herhalen en uit te breiden met extra pelotons.

De sportieve en gezinsvriendelijke themawandelingen en fietsroutes vertrokken op het provinciedomein van Huizingen in Beersel en het Colomadomein in Sint-Pieters-Leeuw. Groot succes genoten de routes Proef de streek van twintig, veertig en zestig kilometer. Die voerden de deelnemers langs geuze- en lambiekbrouwerijen in de streek.

Kinderen proefden van een ridderwandeling aan het kasteel van Beersel. Het Gordelfestival kreeg een muzikale afsluiter met optredens van Udo en Stan Van Samang in Beersel en Natalia in Sint-Pieters-Leeuw.