Vijf vernieuwende projecten passeren langs de kassa

FabLabVijf vernieuwende projecten passeren langs de kassa bij het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Vier van de vijf speerpunten die de provincie moeten bestendigen als kennisregio-koploper zijn vertegenwoordigd. “Deze projecten vormen een kiem voor toekomstige tewerkstelling. Dus geen wetenschap om de wetenschap”, zegt gedeputeerde voor Economie Marc Florquin.

SugaR&D (foodtech), Winnetou (logistech), Co-createlab (createch) en Sportstechlab en Kinetic Bike (beide lifetech) zijn de vijf uitverkoren projecten van de negentien kandidaten. Zij krijgen samen 458.533 euro. Alleen de cluster cleantech heeft geen project.

SugaR&D gaat nieuwe mogelijkheden voor suiker inventariseren, een kennisplatform opzetten en de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen nakijken. Het project wil een zoete community van bedrijven en kennisinstellingen uitbouwen in Tienen en ontvangt 145.750 euro.

Winnetou, een project van Leuvense topbedrijven en een kennisinstelling onder leiding van QraQon, gaat een tracker ontwikkelen voor spoorwagons en krijgt hiervoor 29.550 euro. Een goed wagonmanagement en een sneller spoortransport worden hierdoor mogelijk. Dit volledig autonoom toestel op zonne-energie geeft altijd de exacte positie weer.

Sportstechlab gaat teamsporters in real time opvolgen in de hockeysport.  Het project, geleid door KU Leuven R&D, wil het eerste fieldlab oprichten in Vlaanderen en ontvangt daarvoor 147.127 euro. Het gaat bestaande sensoren, producten en diensten uittesten om te zien hoe hockeyspelers het best gevolgd kunnen worden tijdens een match en op tijd beschermd kunnen worden tegen oververmoeiheid, blessures en stress.

Co-createlab is een fablab voor 3D-printers (foto). Met creatiesessies worden kmo’s en studenten aangezet tot nadenken over innovatieve oplossingen, nieuwe producten, samenwerkingen tussen bedrijven onderling of met kenniscentra en nieuwe businessmodellen. Dit project krijgt 68.174 euro.

Kinetic Bike is het nieuwste speeltje van de Bakala Academie voor het testen van prestaties van wielrenners, meer bepaald het meten van hun maximaal vermogen op de eigen fiets. Het industrieel designbureau Comate gaat met Bakala en FSH industrial in zee om een ultiem uithangbord voor biketesting en -fitting te ontwikkelen. De testopstelling kan later gecommercialiseerd worden. Dit project mag rekenen op 67.932 euro.