De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines vliegt vanaf 20 maart twee keer per week tussen de luchthaven in Zaventem en Shenzhen. Brussels Airport zal daarmee vier rechtstreekse verbindingen met China hebben, goed voor meer dan een dozijn vluchten per week in elke richting.

Hainan Airlines verbindt Zaventem al jarenlang met de Chinese hoofdstad Peking. Momenteel vinden er vier heen- en terugvluchten plaats per week. Vanaf eind maart, de start van het zomerseizoen, worden dat er vijf.

Eind oktober vorig jaar opende de Chinese luchtvaartmaatschappij ook een verbinding met de oostelijke metropool Shanghai met drie vluchten per week. Bij de opening van die route werd al gezegd dat er werd onderhandeld over een verbinding met Shenzhen.

Shenzhen is een miljoenenstad in het zuiden van China, vlakbij Hongkong. Hainan zal de vluchten uitvoeren met een Boeing 787 Dreamliner. “Dit is nog een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Belgische connectie met Azië”, zegt Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport. “De vluchten naar Shenzhen zullen de mogelijkheden tot investeringen en export verder vergemakkelijken.”

Hongkong

Op 25 maart wordt het Chinese netwerk van Brussels Airport verder uitgebreid. Vanaf dan vliegt Cathay Pacific vier keer per week vanuit Zaventem naar Hongkong. Die verbinding werd vorige zomer aangekondigd.

Vanaf het zomerseizoen heeft Brussels Airport dus vier rechtstreekse verbindingen met China. En daar stopt het mogelijk niet bij. Nog andere maatschappijen gaven al aan richting China te willen vliegen. Zo suggereerde VLM Airlines al Shenzhen en Chengdu als mogelijke bestemmingen. De maatschappij heeft wel nog geen langeafstandstoestellen.

Ook de toekomstige Belgische maatschappij Air Belgium, die nog wacht op haar exploitatievergunning, heeft plannen om vanuit België naar China te vliegen. De eerste bestemming zou Hongkong moeten worden. Ceo Niky Terzakis gaf aan nog vier andere Chinese bestemmingen op het oog te hebben voor 2018.