De taxisector FeBeT lanceerde woensdag de applicatie Victor Cab. Met deze app gaan de taxibestuurders de concurrentie aan met Uber. “Met de applicatie kunnen gebruikers onder andere inschatten hoeveel de rit precies zal kosten”, aldus FEBET-voorzitter Khalid Ed-Denguir. 

Nog steeds is er binnen de taxisector hevig verzet tegen de volgens haar oneerlijke concurrentie van de mobiele applicatie Uber. Maar in een hoekje blijven zitten is niet aan de taxisector besteed. Woensdag volgde de lancering van een tegenzet: Victor Cab. “Het grote verschil met Uber is dat Victor Cab uitsluitend werkt met taxichauffeurs met een officiële licentie”, aldus FEBET-voorzitter Khalid Ed-Denguir. “Op dit moment zijn al 450 chauffeurs ingeschreven en zullen er 280 wagens in gebruik zijn. Daarnaast zal Victor Cab ook goedkoper zijn dan Uber en krijgen gebruikers de mogelijkheid om zowel met bankkaart als met cash te betalen. Met de applicatie kunnen gebruikers ook al inschatten hoeveel de rit precies zal kosten. Daarvan zal daarna ook niet meer worden afgeweken, aangezien die berekening in real time gebeurt”, aldus Khalid.

Commotie

De lancering van Uber zorgde, inmiddels al vier jaar geleden, voor heel wat commotie onder de Brusselse taxichauffeurs. De taxisector beschuldigde Uber-chauffeurs ervan niet in orde te zijn met de sociale en regionale wetgeving. FeBeT wil met de app Uber verdringen uit Brussel. “Gebruikers zullen zien dat deze app goedkoper is en beter werkt dan Uber. Ook voor de taxichauffeurs zal het voordeliger zijn en zullen ze bijgevolg meer verdienen. Zij moeten aan het platform maar 15 procent per rit afstaan en dat is toch ruim 10 à 15 procent minder dan de bijdrage die Uber afhoudt.”

Betere dienstverlening en behoud rechten chauffeurs

Momenteel bestaat de vloot van Victor Cab uit 280 wagens. Maar de dienst wil groeien naar 500 wagens. “Het traditionele taxiplatform zal blijven bestaan, maar we verwachten dat in de toekomst 80 procent van de transacties via de app zal gebeuren”, zegt Ed-Denguir. Ook op het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) juichen ze de nieuwe applicatie toe. “We hebben altijd gezegd dat innovatie binnen de sector toegejuicht wordt. Daarom dat we ook hebben toegezegd om op de lancering van Victor Cab aanwezig te zijn”, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van Smet. “Er zijn wel twee voorwaarden bij zo’n lancering. De dienstverlening moet erdoor verbeteren en het mag de rechten van de chauffeurs niet uithollen.”