Een ontstoken slijmbeurs is moeilijk te genezen. De huidige behandeling bestaat grotendeels uit pijnbestrijding. Vesalius Medical Technologies heeft een doeltreffende behandeling ontwikkeld. Het bedrijf uit Hoegaarden schakelt de hulp in van Unitron uit het Nederlandse IJzendijke, producent van medische apparatuur. Dat gebeurt in het kader van een CrossRoads2-project van grensoverschrijdende samenwerking.

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan chronische slijmbeursontsteking of bursitis in een schouder, elleboog, heup of knie. Als een slijmbeurs ontsteekt, leidt dat tot zwelling en stijfheid in het gewricht. De ontsteking ontstaat meestal als gevolg van overbelasting.

CrossRoads2 subsidieert twee bedrijven die de chronische ziekte met een innovatieve methode willen bestrijden. Vesalius Medical Technologies en Unitron gaan zieke cellen vervangen door gezonde. Het medische toestel waarmee ze dat willen realiseren, heeft de naam ABLAflex gekregen. Dat gebruikt een gerichte warmtebehandeling die de ontstoken cellen doodt en ze vervangt door gezond weefsel.

Pijn

Zodra de ontstoken cellen en het ontstekingsvocht verdwenen zijn, verdwijnt ook de pijn in het gewricht. De klinische testen verlopen naar wens. De behandeling duurt maar zeven minuten. De patiënt kan dezelfde dag weer naar huis. Het toestel is nog niet te koop. Momenteel zijn de partners bezig met het optimaliseren van de ABLAflex op vlak van onder meer grootte, gewicht en productiekost.

“De samenwerking met Unitron was een logische keuze. Ze hebben de nodige expertise in huis om van de ontwikkeling van een medische toestel een succes te maken”, zegt Stoffel Mulier, ceo van Vesalius Medical Technologies.

“Wij werken graag samen met bedrijven die marktkennis en klinisch onderzoek combineren. Met Vesalius hebben we een uitstekende partner. Hun knowhow verhoogt de garantie dat het meest kansrijke product op de markt komt”, stelt Pieter De Wilde, commercieel directeur van Unitron.

(*) CrossRoads2 is een Interreg-project tussen Vlaanderen en Nederland dat kmo’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Vlaams-Brabant zijn acht kmo’s betrokken bij dit Europees samenwerkingsprogramma, goed voor een subsidiebedrag van 484.806 euro.