Véronique Willems verlaat Unizo voor Europese topjob

veronique-willemsVéronique Willems verlaat Unizo. Van 2002 tot 2009 was ze bij de Unie van Zelfstandige Ondernemers actief in de afdeling Vlaams-Brabant & Brussel. Vanaf 2017 gaat Willems (39) de Europese kmo-werkgeversorganisatie UEAPME leiden.

Willems is voor vijf jaar benoemd als secretaris-generaal van UEAPME. In die functie volgt ze Peter Faross op, die de laatste drie jaar aan het hoofd stond van de organisatie.

UEAPME is als Europese sociale partner dé stem van de kmo’s in Europa. Als koepelorganisatie telt UEAPME 67 Europese ondernemersorganisaties, verdeeld over 34 landen. De organisatie vertegenwoordigt 12 miljoen bedrijven, die ongeveer 55 miljoen mensen tewerkstellen over heel Europa. Het belang van kmo’s in Europa kan niet overschat worden: volgens cijfers van Eurostat is 91 procent van alle Europese ondernemingen een klein bedrijf.

Als secretaris-generaal wil Véronique Willems inzetten op innovatie. Daarnaast wil ze de aandacht vestigen op de vele traditionele kmo-bedrijven in Europa. “Het is belangrijk dat we ook die traditionele bedrijven op de digitale trein krijgen”, zegt ze.

Véronique Willems startte haar carrière in 1999 bij de studiedienst van Unizo. In 2002 stapte ze over naar regio Vlaams-Brabant & Brussel. Vanaf 2009 was ze binnen Unizo verantwoordelijk voor Europese Zaken. In die functie behartigde ze de belangen van de Belgische kmo’s op Europees niveau.

Willems is juriste en economiste van opleiding. Ze is ook plaatsvervangend lid van het Europees Sociaal Economisch Comité, een belangrijk adviesorgaan van de Europese Unie.