Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft zondag de vernieuwde stelplaats van De Lijn in Grimbergen officieel geopend. Het busstation is een draaischijf van het openbaar vervoer in de Vlaamse Rand.

De stelplaats bestaat uit een nieuw dienstgebouw, een modern onderhoudscentrum en een nieuw busstation met gerestaureerde loodsen. Het kostenplaatje bedraagt 12 miljoen euro.

“Met de werkzaamheden aan de Ring rond Brussel in het vooruitzicht komt deze forse investering in het openbaar vervoer op het juiste moment”, zei Weyts. “Als busknooppunt is deze vernieuwde stelplaats een onmisbare schakel voor de mobiliteit in de Noordrand.”

Het complex bevindt zich op het kruispunt van de Wolvertemsesteenweg en de Brusselsesteenweg. Op het bijna 1,8 hectare grote terrein is plaats voor 53 bussen. Het onderhoudscentrum staat in voor 102 bussen van de stelplaatsen Grimbergen, Asse en Londerzeel. Het busstation bedient acht buslijnen.

“Dit is een investering in duurzame mobiliteit. De reizigers krijgen een betere dienstverlening en het overstappen tussen fiets en bus wordt aantrekkelijker door een nieuwe stalling met plaats voor tachtig fietsen”, stelde Weyts.

“De nieuwe gebouwen zijn uitgerust met zonnepanelen en groendaken. Voor de wasinstallaties wordt gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater. Geluidsschermen beperken de overlast voor de buurt”, zei Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. In de stelplaats zijn meer dan 170 werknemers aan de slag. “We zijn nog op zoek naar buschauffeurs voor de ruime regio en naar technici voor het nieuwe onderhoudscentrum.”

De omwonenden waren welkom om een kijkje te komen nemen. “Die lokale verankering is belangrijk. Deze stelplaats is al sinds het einde van de negentiende eeuw een kloppend hart van onze gemeente”, zei burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens.

De laatste etappes in de vernieuwing van de stationsomgeving zijn de werkzaamheden aan de Brusselsesteenweg, die in 2018 voltooid zullen zijn, en de Wolvertemsesteenweg, waar later nog de definitieve aanleg van het gedeelte tussen de stelplaats en de Abdijstraat volgt.