Option heeft dochterbedrijf Innolumis van de hand gedaan. Zonder verkoop stevende het Leuvense technologiebedrijf volgens diverse bronnen af op een faillissement. Koper is Van Zele. Die holding wil met de straatlampenfabrikant meespelen in de markt van het internet of things. En laat dat nu zo’n beetje de corebusiness van Option zijn.

Option nam Innolumis een jaar geleden over. De Nederlandse dochter moest het noodlijdende technologiebedrijf van Jan Callewaert een nieuwe injectie geven. De koper blijkt Eric Van Zele. De voormalige topman van Barco zwaait de plak bij Van Zele Holding. Samen met zijn mede-investeerders wil Van Zele met de fabrikant van straatlampen meespelen in de markt van het internet of things. Over het overnamebedrag lekte niets uit.

Van Zele is niet van plan om Innolumis zelf te gaan leiden. Het is ook niet de bedoeling dat het bedrijf in zijn holding blijft. Binnen enkele weken wil hij Innolumis doorverkopen aan Crescent. Dat is de investeringsfirma die Van Zele beheert samen met Jan De Schepper, Edwin Bex en Alain Van Den Broeck, gewezen managers van Telindus uit Leuven. Voor de overname was snel (veel) geld nodig. Met Van Zele Holding kon dat gemakkelijker dan met Crescent. In de overgangsperiode wordt gezocht naar mogelijke extra investeerders.

Eerder kocht Crescent Zenitel, specialist in radiocommunicatie, en het ict-bedrijf Ict4me. Van Zele en zijn partners willen nu al die activiteiten samenbrengen om in te spelen op de markt van het internet of things, waarvan al jaren gezegd wordt dat die gaat ontluiken maar in een diepe winterslaap lijkt gesukkeld.

Van Zele ziet, net als zijn Option-collega Callewaert, veel potentieel in het slimmer maken van domme lantaarnpalen. Straks gaan straatlampen met led-verlichting het verkeer en weersomstandigheden meten en met camera’s uitgerust worden om beveiligingstaken te verrichten. Option had soortgelijke diensten op tafel liggen, aangestuurd door het netwerkproduct CloudGate.