Na het Eurostadion en Uplace verrijzen nu ook donkere wolken boven het derde grote bouwproject in de Noordrand. Het winkelcentrum dat Alcopa wil bouwen op de site van de vroegere Renaultfabriek in Vilvoorde staat op de helling. De Vlaamse overheid vernietigde de socio-economische vergunning.

Vilvoorde had groen licht gegeven voor de socio-economische vergunning van het winkel- en vrijetijdscentrum langs de Schaarbeeklei. Maar die werd nu door de Vlaamse overheid vernietigd. De stad gaat die beslissing aanvechten bij de Raad van State.

Projectontwikkelaar Alcopa wil op een deel van de terreinen van de Renaultsite een complex van 26.835 vierkante meter bouwen. De winkeloppervlakte bedraagt 19.100 vierkante meter, naast 7.735 vierkante meter aan vrijetijdsvoorzieningen met sport- en ontspanningsinfrastructuur. Het aanbod moet aanvullend zijn voor de bestaande handel in het stadscentrum. Het project mikt op grote winkelunits van 500 tot 2.000 vierkante meter, waarvoor elders in Vilvoorde geen ruimte beschikbaar is.

Voor het stadsbestuur moet het project het sluitstuk worden van Watersite, het nieuwe centrum langs het kanaal. Het schepencollege gaf vorig jaar een socio-economische vergunning en dat ondanks het negatief advies van het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor de Distributie (NSECD) en de naburige gemeente Brussel. Het NSECD ging in beroep en krijgt gelijk bij het Vlaamse Gewest.