Op het recyclagepark in Scherpenheuvel-Zichem heeft EcoWerf woensdag een nieuw project voorgesteld: inzameling en hergebruik van verf op waterbasis. Het intergemeentelijk milieubedrijf voor Oost-Brabant uit Leuven gaat in zes recyclageparken verven sorteren en die in samenwerking met Kringwinkel Hageland en Spit controleren en opnieuw verkopen.

De verf die EcoWerf en de Kringwinkels met zorg selecteren en controleren in samenwerking met de verfindustrie, zal worden verkocht in de Kringwinkels in Heverlee (Leuven) en Tienen. Daarmee krijgt herbruikbare verf een nieuw leven.

Als mensen verfpotten naar het recyclagepark brengen, zijn die in veel gevallen nog gevuld met verf die opnieuw gebruikt kan worden. Nu wordt die verf  afgevoerd en verbrand op hoge temperatuur. Jaarlijks wordt zo’n 400.000 kilogram verfafval aangevoerd voor vernietiging.

Daar wil EcoWerf samen met de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Haacht, Herent, Kortenberg, Tienen en Landen en de Kringwinkels Hageland en Spit wat aan doen. Het project loopt zes maanden. Na een positieve evaluatie kan het uitgebreid worden. Ovam geeft financiële ondersteuning.

Opleiding

In de zes recyclageparken maken de parkwachters een selectie en houdt de muurverf op waterbasis apart. “Om de selectie te kunnen uitvoeren kregen ze een speciale opleiding van Akzo Nobel en de verfindustrie”, zegt Peter Standaert, algemeen directeur van EcoWerf.

De Kringwinkels Hageland en Spit halen de verf op en controleren de kwaliteit. De herbruikbare verf wordt vanaf 25 november verkocht aan 3 euro per liter.

“De verfpotten staan zolang stof te vergaren tot ze niet meer herbruikbaar zijn. Dat kan je vanaf nu vermijden door ze naar het recyclagepark te brengen. De Kringwinkel zorgt ervoor dat de potten een nieuwe eigenaar vinden”, stellen Paul Stessens en Martien Daron van de kringwinkels Hageland en Spit.