Verbod op halogeenlampen steekt stokken in de wielen van Sylvania

sylvaniaDe Europese Commissie besliste om de productie en de verkoop van de halogeenlamp te verbieden vanaf 1 september 2016. Dat is vroeger dan verwacht en slecht nieuws voor Sylvania. De lampenfabrikant uit Tienen moet zijn productielijn herzien. De onvermijdelijke sluiting van de afdeling kost mogelijk zestien jobs.

Het verbod op halogeenlampen in de hele Europese Unie zat eraan te komen. Dit soort gloeilamp is slecht voor het milieu en er zijn voldoende alternatieven. Algemeen werd aangenomen dat het verbod zou ingaan in 2018. Maar de Europese Commissie schakelde een versnelling hoger en dat drijft nog maar eens donkere wolken boven de fabriek van Sylvania in Tienen. Het bedrijf moet alweer reorganiseren. Sinds 2007 werden vier herstructureringen doorgevoerd. Dat kostte alles samen ruim 300 banen.

Negen procent van de totale omzet van Sylvania komt van halogeenlampen. Bij de laatste herstructurering, in augustus vorig jaar, werd de R&D-afdeling met een derde gereduceerd. Precies die afdeling moet nu op zoek naar nieuwe producten om het verlies van de gloeilamp op te vangen. Een lastige taak én een race tegen de tijd.

Sylvania produceert ook lampen voor straatverlichting en investeerde fors in ledlampen, die aanzienlijk minder energie verbruiken. De directie gaat bekijken of het die productie kan opdrijven. Sylvania probeert ook nieuwe producten te lanceren. De verkoop daarvan moet nog uit de startblokken schieten. En de concurrentie in de sector is moordend, vooral uit China.

De directie neemt alle mogelijke alternatieven onder de loep en test die op hun haalbaarheid. Het bedrijf engageert zich om de resterende 207 werknemers voortdurend te informeren.