Velo naar de gevangenis

cellmade veloOm zijn capaciteit op te drijven, werkt het sociale economiebedrijf Velo uit Leuven voortaan samen met Cellmade. Vijf gedetineerden in Leuven centraal werken aan fietsen voor Velo.

Velo is een onderneming in de sociale economie. Velo zorgt voor een fietstechnische opleiding, staat in voor de begeleiding van hun doelgroep en zoekt samen met hen naar doostromingsmogelijkheden naar het reguliere arbeidscircuit. Velo heeft ook economische activiteiten: fietsverhuur voor Leuvenaars, studenten, toeristen en  pendelaars, maar je kunt er ook terecht voor fietsherstel, of bedrijfsfietsen.

“Om hun productiecapaciteit op te drijven, deed Velo een beroep op Cellmade”, zegt directeur Ati Wetzels van Cellmade, de dienst van de FOD Justitie die instaat voor de organisatie van tewerkstelling en beroepsopleidingen in alle penitentiaire inrichtingen in België. “We startten een atelier op waarbij eerst werd geïnvesteerd in een doorgedreven opleiding van de gedetineerden. Momenteel werken vijf gedetineerden op dagbasis voor Velo. Ze staan in voor de demontage en het ombouwen van fietswrakken tot tweedehandsfietsen die vervolgens door Velo verhuurd en onderhouden worden.”

“Het is precies die combinatie van opleiding en productie die een grote meerwaarde biedt voor de latere re-integratie van de gedetineerden”, zegt Wetzels. “Dankzij een dergelijke tewerkstelling verwerven de gedetineerden levensdiscipline en beroepservaring en zullen ze later makkelijker hun plaats in de maatschappij vinden. Dit is een mooi voorbeeld van social entrepreneurship waarbij we een win-winsituatie voor alle betrokkenen realiseren.”