Justitia1Het aantal faillissementen in België is in oktober spectaculair afgenomen. Tegenover dezelfde periode vorig jaar zijn 17,85% minder bedrijven over de kop gegaan. In Vlaams-Brabant waren er in oktober zelfs 25,4 procent minder faillissementen dan vorig jaar Dat blijkt uit de Graydon barometer. Ook het jobverlies als gevolg van een faillissement ligt dit jaar meer dan tien procent lager dan in 2014.

“In oktober zien we voor de vierde maand op rij een significante daling van het aantal faillissementen”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon. Geleidelijk aan, maar steeds sterker, meten we dus opnieuw waarden die vergelijkbaar zijn met de situatie van voor de economische crisis. Wel is het opvallend dat er steeds meer ‘oude bedrijven’ over de kop gaan, ondernemingen met een oprichtingsdatum van vóór 1990. In 2015 maken zij 13,83% uit van het totale aantal failliete ondernemingen. Ter vergelijking: in 2008, voor de crisis dus, bedroeg dit aandeel nog 7,01%. Dat betekent dus bijna een verdubbeling. Dit fenomeen doet vragen rijzen met betrekking tot de overlevingskansen bij gevestigde ondernemingen.”

Als we enkel naar oktober kijken, daalt het aantal faillissementen in het arrondissement Leuven spectaculair met 43,8procent. Vorig jaar waren er 32 faillissementen in oktober, dit jaar 18. In het arrondissement Halle-Vilvoorde waren er vorig jaar 27 faillissementen in oktober, dit jaar 26. Dat is een daling met 3,7 procent.

In de provincie werden in de periode januari tot oktober vorig jaar 518 faillissementen genoteerd en dit jaar 512. In het arrondissement Leuven daalde het aantal faillissementen van 264 naar 236 (-10,61%), maar in Halle-Vilvoorde steeg het aantal faillissementen in die periode van 254 vorig jaar tot 276 dit jaar (+8,66%).