Meer dan acht op tien werknemers hebben bij het hervatten van het werk na de vakantieperiode last van vakantieblues. Dat blijkt uit onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk met hoofdzetel in Leuven. Het advies van IDEWE is om de overgang van verlof naar werk niet te bruusk te laten verlopen.

Het einde van een reis in het buitenland brengt stress mee om alles weer in orde te krijgen. Daarom raadt IDEWE aan om eerst na enkele dagen weer te gaan werken. Weer aan de slag moeten werknemers zichzelf een of twee dagen de tijd gunnen om opnieuw in de dagelijkse routine te komen en vergaderingen te plannen of projecten te starten.

“Reserveer de eerste dag na het verlof exclusief om e-mails te lezen, post door te nemen en telefoontjes te plegen en op basis daarvan een to do-lijst op te stellen en prioriteiten te bepalen. Plan realistisch en zorg ervoor dat u niet meteen overuren moet kloppen.” Welgemeend advies dat jaar na jaar terugkeert en altijd met dezelfde inhoud.

“U hoeft niet te compenseren voor uw vakantieperiode”, zegt IDEWE. “Probeer uw manier van denken van de vakantieperiode te bewaren en maak u niet te snel druk in dingen die mislopen. Zoek ontspanning na het werk. Het is aangewezen om op het werk vakantieverhalen uit te wisselen, waarbij voorzichtig kan gepolst worden wat er gebeurd is op de werkvloer.”

Het laatste advies is het belangrijkste: blijf weg van sociale media. Daar lijkt het immers dat iedereen nog gelukkig met vakantie is. Behalve u dan.