Kunstenares Ulrike Bolenz heeft woensdag in Leuven een portret van Rik Torfs overhandigd aan de afscheidnemende rector van de KU Leuven. De ontvangst van het schilderij in de Rectorale Salons van de Universiteitsha llen was het laatste publieke optreden van Torfs als Leuvense rector. Op 1 augustus wordt hij opgevolgd door Luc Sels.

Enkele vrienden van Rik Torfs contacteerden Ulrike Bolenz met de vraag om een portret van hem te maken. De Duits-Belgische kunstenares baseerde zich voor haar werk op enkele foto’s die fotograaf Michiel Hendryckx van de rector maakte. Het resultaat is een expressief portret.

Bolenz schilderde in het verleden ook al Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy. Ze staat bekend om haar innovatieve technieken en expressieve stijl. Bolenz is van Duitse afkomst maar woont en werkt al een hele tijd in Vilvoorde. Ze stelt tentoon in binnen- en buitenland. Zo was ze in 2013 aanwezig op de Biënnale van Venetië.

Rik Torfs noemde het werk van Bolenz het mooiste schilderij dat ooit van hem gemaakt is. “Het enige zwakke punt van dit werk is het onderwerp, maar dat hebt u meesterlijk gesublimeerd”, zei Torfs op de manier die we van hem kennen. De brede lach op zijn gezicht op het doek kon op veel bijval rekenen bij de bijna ex-rector.  “Serieuze mensen mag u nooit vertrouwen. Zij hebben altijd iets te verbergen.”

Het is nog niet uitgemaakt waar het schilderij zal worden opgehangen. Torfs zelf geeft de voorkeur aan het faculteitsgebouw van kerkelijk recht.