Volgens bepaalde bronnen bezondigt het Universitair Ziekenhuis in Leuven zich aan klassegeneeskunde. Patiënten die in het UZ Leuven een operatie ondergaan, kunnen kiezen: ofwel een eenpersoonskamer en de garantie dat de prof de ingreep uitvoert ofwel een meerpersoonskamer en de kans dat een arts-assistent het scalpel hanteert. Het UZ Leuven betreurt dat “de indruk werd gewekt dat niet alle patiënten een even goede behandeling zouden krijgen” en start alvast een intern onderzoek.

Een man van 26 jaar kreeg voor een oogoperatie in het UZ Leuven een brief in de bus waarin hij expliciet voor die keuze werd gesteld. Bij het Vlaams Patiëntenplatform herkennen ze de klacht. De voorbije jaren is het af en toe voorgevallen dat een patiënt er melding van maakte.

Telkens ging het om het UZ Leuven. “Dit is een vorm van klassegeneeskunde”, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans van de Universiteit Gent. “Dit soort praktijken kan niet door de beugel en is onwettig”, zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Onderzoek

Het UZ Leuven reageerde op de aantijgingen met een nogal wollige persmededeling. “Bij ons geldt de algemene regel dat het aanrekenen van ereloonsupplementen door stafleden bij medische handelingen alleen toegelaten is als die handelingen ook zonder ereloonsupplementen toegankelijk zijn voor de patiënt.”

In alle omstandigheden moet de kwaliteit hetzelfde en gegarandeerd zijn, stelt het ziekenhuis. Inmiddels is de indruk ontstaan dat binnen een betrokken dienst die algemene regel niet toegepast wordt. “Wij gaven de opdracht om een intern onderzoek uit te voeren naar de concrete toepassing binnen de betrokken dienst, zowel wat betreft de communicatie naar patiënten als naar de toepassing van de algemene regel.”

In ieder geval is UZ Leuven vastbesloten om de regel op alle diensten en in alle omstandigheden te blijven toepassen. “Daarnaast willen we verduidelijken dat we sinds lang behoren tot de ziekenhuizen die beduidend lagere ereloonsupplementen aanrekenen in vergelijking met het nationale gemiddelde.”

Het ziekenhuis benadrukt dat ingrepen en andere medische handelingen uitgevoerd door artsen-specialisten in opleiding altijd gesuperviseerd worden door vaste stafleden.