De burgemeesters van Machelen en Vilvoorde hebben zelf aan tafel gezeten met Uplace om te spreken over een alternatief project voor het omstreden winkelcomplex in Machelen. Dat blijkt uit documenten waarvan de vertrouwelijkheid donderdag werd opgeheven.

De vertrouwelijkheid van de verslagen van de stuurgroep die de brownfieldconvenant opvolgt, werd donderdag doorbroken. Uit die verslagen en uit het eindverslag van Uplace-bemiddelaar Wim Van Asschot zou blijken dat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) via zijn vertegenwoordiger actief geijverd heeft voor Uplace light.

Uplace light is een afgeslankte versie van het winkelcomplex. Muyters heeft dat nog maar recentelijk met klem ontkend en doet dat nu opnieuw.

Blijkbaar zijn er parallelle gesprekken geweest tussen Uplace en de burgemeesters Jean-Pierre De Groef (Machelen) en Hans Bonte (Vilvoorde). Daarbij zou een alternatief project op tafel gekomen zijn.

Burgemeester Bonte heeft wel bezwaren gemaakt bij het verslag van Uplace-bemiddelaar Van Asschot. In een mail aan Van Asschot spreekt Bonte onder meer over “een gekleurd en absurd verkeerd verslag”.