Uplace trekt de stekker nog niet uit het project van het shoppingcentrum in Machelen. De projectontwikkelaar wacht op een beslissing van de Vlaamse regering. Dat verklaarde het bedrijf in een reactie op de vernieting door de Raad van State van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) voor Uplace.

Uplace zegt zich constructief te willen opstellen en roept op om de aangestelde bemiddelaar een kans te geven. Het bedrijf zegt ook bereid te zijn om een “hernieuwde invulling” van het project te overwegen.

“Waar nog meer de nadruk ligt op de stedelijke context en het innovatieve evenwicht tussen de verschillende functies. Met nog meer dan vroeger een grote rol voor recreatie en cultuur.” Toch wel een eind verwijderd van de oorspronkelijke, puur commerciële plannen.

Topman Jan Van Lancker zegt dat zijn bedrijf geen interesse heeft om een project te bouwen waar geen vraag of nood naar is. “We werken al tien jaar hard aan het project en zullen dat blijven doen, in een constructieve en positieve sfeer.”

Uplace betreurt het gebrek aan rechtszekerheid waar het telkens op botst. “Zonder rechtszekerheid kan niemand vooruit, noch de ondernemingen noch de burgers.” De vernietiging van het plan betekent volgens Uplace dat de ontwikkeling van de hele verloederde en verwaarloosde reconversiezone weer in de wachtkamer belandt.