MG Real Estate heeft zijn oog laten vallen op de leegstaande witloofveiling van BelOrta aan het sas in Kampenhout. De projectontwikkelaar wil er een winkelcomplex van te maken. Unizo is bezorgd om de nieuwe invulling van de veilingsite.

Sinds de activiteiten van de witloofveiling naar Sint-Katelijne-Waver zijn overgebracht, staan de gebouwen van de veiling leeg. Nu zijn er plannen om de gebouwen af te breken en er een winkelcomplex met middelgrote tot grote winkels te bouwen. Hoeveel en welke winkels er precies zouden komen, is nog niet geweten.

De projectontwikkelaar voert momenteel wel al intensieve gesprekken met de gemeente Kampenhout. MG Real Estate zegt zich te zullen houden aan de voorwaarden die worden vooropgesteld. Maar voor de veilingsite bestaat geen ruimtelijk uitvoeringsplan. De gewestplanbestemming is van toepassing. En die laat zo goed als alle opties open.

Burgemeester Chris Leaerts engageerde zich om er als gemeentebestuur op toe te zien dat de omgeving van het sas leefbaar blijft en dat de mobiliteit aanvaardbaar is voor iedereen. Ondanks die belofte zien Unizo Vlaams-Brabant & Brussel en de afdelingen Haacht, Boortmeerbeek en Kampenhout twee grote struikelblokken.

Baanwinkels bevorderen volgens de organisatie geenszins het kernversterkend beleid. “Wij zetten al jaren in op een kernversterkend beleid en lanceerden de bedrijvige kern als antwoord op de toenemende druk op de handelskernen. Bedrijvige kernen ijveren voor een gezonde mix van diverse functies zoals wonen, werken, winkelen en ontspanning. Lokale ondernemers bepalen mee het beeld en de levendigheid en aantrekkingskracht van een kern.”

Ten tweede is er de mobiliteitsafwikkeling op een al verzadigd verkeersknooppunt. “De mobiliteit is hier een niet te verwaarlozen factor, gelet op het al sterk verzadigde verkeersknooppunt N21-N26. Een winkelcomplex genereert beduidend meer verkeer dan een witloofveiling. Er zullen dus aardig wat randvoorwaarden nodig zijn als ze deze plannen willen doorzetten. Een meer gediversifieerde invulling van de site kan een oplossing bieden.”