Unizo verwelkomt de extra maatregelen van de Vlaamse regering om de winkelleegstand aan te pakken. “Wij ijveren al decennialang voor initiatieven om het wonen boven winkels in onze handelskernen te bevorderen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.“Door wonen, werken en winkelen in onze centra samen te brengen zorg je voor extra leven in de buurt en voor meer veiligheid, ook na het sluitingsuur van de winkels. We juichen deze regeringsmaatregel toe.”

“Als het deze regering menens is met het versterken van onze kernen moet ze consequent zijn en tegelijk stoppen met het toekennen van vergunningen aan megashoppingcomplexen buiten de kernen zoals Uplace. Anders evolueren we van winkelstraten met onbewoonde verdiepingen naar straten met bewoning boven lege winkelpanden.”

Unizo beseft net als de Vlaamse overheid dat lang niet alle leegstaande winkels opnieuw door handelaars zullen worden ingenomen. “We zijn  zeker niet tegen de nieuwe ondersteuningsmaatregelen voor wie een leegstaande winkel buiten de handelskern ombouwt tot woonhuis.”

“Ook wonen boven winkels kan gestimuleerd worden. Het is wel zaak om in onze centra nieuwe ondernemersfuncties in de lege handelspanden onder te brengen. Om zo opnieuw levende en bedrijvige kernen te creëren. Vrije beroepen, kleinschalige duurzame maakbedrijven en dienstverleners: allemaal kunnen ze bijdragen aan het herstel of de versterking van de bedrijvigheid in onze kernen.”