Uitzendarbeid is de meest groeiende sector

uitzendkantoorUitzendarbeid is de meest groeiende sector op de Belgische arbeidsmarkt. Die herstelt zich stilaan na de economische crisis, maar niet altijd zoals verwacht. Dat blijkt uit een rapport van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) in Leuven, dat woensdag bekendgemaakt werd.

De onderzoekers van het katholiek onderzoeksinstituut HIVA (KU Leuven) stelden een bescheiden stijging van de tewerkstelling vast voor 2013-2015. Het herstel wordt vooral getrokken door uitzendarbeid en tewerkstelling bij gevestigde bedrijven.

“Uitzendarbeid voert de top tien aan van meest groeiende sectoren. Daar werden 14.500 jobs gecreëerd. Dat betekent dat werkgevers voorzichtig blijven met aanwervingen. Ook werknemers zijn niet geneigd grote risico’s te nemen en snel van job te veranderen”, zeggen de onderzoekers Ludo Struyven en Tim Goesaert.

Er zijn grote sectorale verschillen. Diensten in verband met gebouwen, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlenging doen het goed. In de bouwsector, de financiële sector, openbaar bestuur en defensie is er een daling van de tewerkstelling.

In de dienstensector zijn grote verschuivingen aan de gang. “In de financiële sector gingen sinds de crisis 6.700 banen verloren. Ook post en telecommunicatie zijn sterk krimpende sectoren. In de bouw gingen in één jaar 6.800 jobs verloren. Ook industriële sectoren als textiel en autoassemblage krijgen klappen. Alleen de farmaceutische nijverheid en de afvalverwerking kennen een kleine groei.”

Bij de regionale evoluties valt op dat er in Vlaams-Brabant vooral een toename in arbeidsplaatsen was in de landbouw. Die sector was ook al in 2015 in nood, onder meer door de Russische boycot.