Twintig ondernemers, particulieren, lokale overheden en organisaties uit Vlaams-Brabant krijgen vanaf 6 juni de kans om een jaar lang als testrijders een elektrische Nissan te delen met buren, vrienden, collega’s en onbekenden. Op het einde van 2018 zijn de twintig auto’s meer dan 1.500 keer gedeeld. De zoektocht naar de testrijders loopt tot midden maart. Het project is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu (BBL), Nissan en ALD Automotive.

De initiatiefnemers willen het elektrisch leasen, autorijden en -delen promoten. Het eerste jaar loopt een proefproject in Vlaams-Brabant, dat nadien uitgerold wordt naar andere provincies in Vlaanderen.

“Het project richt zich op een breed publiek. We willen zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met elektrisch leasen, rijden en delen. Via testrijders die een elektrische auto zoveel mogelijk delen met buren, vrienden, collega’s en kennissen ontstaat een groeiende community van e-rijders”, zegt Laurien Spruyt, beleidsmedewerkster mobiliteit bij BBL.

Visie

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt het project met een subsidie van 53.000 euro. “Een van de belangrijkste manieren om te komen tot een klimaatneutrale provincie is inzetten op duurzame mobiliteit. Tot 44 procent van de CO2-uitstoot in Vlaams-Brabant is afkomstig van transport, hoofdzakelijk van personenwagens die op diesel rijden”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

“De net gelanceerde Nissan Leaf is het icoon van onze visie over intelligent mobility”, zegt John Windels, salesmanager van Nissan. “Dit project sluit perfect aan bij de drie pijlers van Nissan: intelligent driving (meer comfort, veiligheid en controle), intelligent power (een elektromotor en batterij voor meer rijbereik en een nog aangenamer rijgedrag) en intelligent integration (intelligente integratie, een link tussen het voertuig en de maatschappij).”

Kandidaturen worden verwacht tot 18 maart. Er worden uiteindelijk twintig testrijders geselecteerd. Die worden ambassadeurs en actief ondersteund en uitgedaagd om hun voertuig zoveel mogelijk te delen met andere Vlaams-Brabanders.