Tijdens Space, het jaarlijkse evenement van Leuven MindGate Creativity, zijn twee projecten uit de bus gekomen als winnaars van de Leuven MindGate cross over wedstrijd. Een digitaal gestuurde theatrale regenprinter is een creatie van theaterhuis Nieuwstedelijk en KU Leuven. Symphony @ The Museum is een vondst van M-Museum Leuven (M), Haystack en PXL.

Na het cross over event van 21 juni kregen de deelnemers de kans om de inspiratie die ze daar opdeden om te zetten in een project en daarmee deel te nemen aan de cross over wedstrijd. De deelnemende partnerschappen moesten uit minimum twee onafhankelijke actoren bestaan binnen de sectoren health, hightech en creativity.

“Hierdoor geeft Leuven MindGate een duwtje in de rug aan cross-sectoriale partnerprojecten voor innovatieve creatievelingen, kunstenaars, onderzoekers, wetenschappers en ondernemers uit de Leuvense regio”, zegt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate.

Jury

Alle projectvoorstellen werden beoordeeld door een externe jury van experten uit de verschillende sectoren. Daarin zetelden Stefanie Lambrechts (dienst cultuur stad Leuven), Johan Merlevede (Leuven MindGate), Diana Raspoet (De Werktank), Katrien Swerts (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en Stefan Vermeulen (Imec).

De jury hield rekening met “de inhoudelijke meerwaarde van het project voor alle partners, de maatschappelijke en/of economische relevantie, (inter)nationale uitstraling, innovatieve meerwaarde, cross-sectoriale meerwaarde, haalbaarheid van het creatie- en financieel plan en de publiekspresentatiemogelijkheden van het project”.

Beide gelauwerde projecten winnen 10.000 euro aan prijzengeld. In Symphony @ The Museum onderzochten M en Haystack hoe smaak, geur en tast de manier beïnvloeden waarop we kunst zien. De digitaal gestuurde theatrale regenprinter wil een verhaallijn waar technologie en regen een grote rol spelen vormelijk voorstellen voor de theaterbezoekers.