De twee grote mediabedrijven in Vlaams-Brabant slaan de handen in elkaar. De nieuwsredacties van De Persgroep Publishing uit Kobbegem (Asse) en Medialaan uit Vilvoorde smelten samen tot News City. Verschillende nieuwsmerken brengen voortaan onder één dak nieuws in print, online en televisie.

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad bij De Persgroep Publishing in Kobbegem werd woensdag uit de doeken gedaan hoe het overgenomen Medialaan in het nieuwe bedrijf geïntegreerd zou worden. De twee spelers worden één mediabedrijf. Beide nieuwsredacties gaan samenwerken in News City.

De Persgroep Publishing is uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal en Humo. Het bekendste nieuwsmerk van Medialaan is VTM. Het nieuwe mediabedrijf gaat samenwerken voor nieuwsgaring, zowel in tekst als in beeld en op elke drager.

Elke redactie werkt onafhankelijk en wordt aangestuurd door een aparte hoofdredacteur. De News City wordt vanaf april geleid door een driekoppige nieuwsdirectie. Zij komen aan het hoofd van een 400-tal werknemers, met onder anderen journalisten, eindredacteurs, en lay-outers.

Verhuizing

Voorlopig blijven de redacties in Vilvoorde en Kobbegem behouden. Later moeten alle redacties op één locatie operationeel worden. Wanneer dat zal gebeuren en vooral waar de nieuwsredacties terechtkomen, is nog onduidelijk. Een verhuizing naar Antwerpen, waar De Persgroep sinds 2016 een nieuw kantoor bouwt, is een van de scenario’s. Ook Vilvoorde is in de running.

“We willen de referentie voor nieuws worden in Vlaanderen. Met de samenwerking gaan we onze nieuwsmedia versterken”, zegt Peter Bossaert, ceo van het nieuwe bedrijf. De naam van het nieuwe bedrijf wordt later bekendgemaakt. 

Over de gevolgen voor de tewerkstelling is nog niets bekend. Sinds de recente fusie tussen De Morgen en Humo vrezen de vakbonden voor een ontslagronde.