Nadine Hubert van New Customservice uit Vilvoorde, Gratienne Sioncke van BORGInsole uit Rotselaar en Hilde Rutten van BergHOFF Belgium uit Paal-Beringen zijn de finalistes voor de zestiende WOMED Award (Women in Enterprise and Development), de prijs voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar van Markant vzw en Unizo.

“Eén op de drie ondernemers in Vlaanderen is een vrouw”, zegt Lieve Droogmans, algemeen voorzitter van Markant vzw. “De WOMED Award geeft een gezicht aan de succesverhalen in het bedrijfsleven van, voor en door vrouwen die de Vlaamse economie doen boosten. De award moet ook andere vrouwen motiveren en inspireren om te ondernemen.”

De WOMED Award is een initiatief van Markant vzw in samenwerking met Unizo en bekroont vrouwelijke ondernemers die op succesvolle wijze minstens vijf jaar in hoofdberoep een  eigen onderneming runnen.  Daarnaast moeten de vrouwelijke ondernemers zich maatschappelijk inzetten en betrokkenheid tonen.

Iedereen kan nog tot en met 9 februari een stem uitbrengen op zijn favoriet via www.womedaward.be. De winnares krijgt de award op woensdag 4 maart uit handen van Koningin Mathilde. Naast de WOMED Award worden ook de prijs voor de Belofte en de WOMED Award Zuid uitgereikt.

Nadine HubertNadine Hubert (54) is zaakvoerder van het koerierbedrijf New Customservice (NCS) in Vilvoorde. NSC is een echt familiebedrijf, opgericht in 1982 door de ouders van Nadine. Een vroegtijdig overlijden van beide ouders betekende voor Nadine het begin van een avontuur in de voor haar compleet onbekende transportwereld.
NSC evolueerde van initiële express diensten, zowel op nationaal als internationaal vlak, door innovatie tot een gediversifieerde waaier aan services gaande van sprinter express opdrachten over logistieke marketing en sales acties, ambassadediensten tot wereldwijde verzendingen. Al dan niet dringend, het document, pakket of pallet wordt met hetzelfde respect behandeld door het NCS-team gedurende het volledige traject. De wereld van koerier, logistiek en transport is vooral een mannenbastion. Voor Nadine is ondernemen een doorgedreven engagement, ongeacht je geslacht. Je bedrijf een ziel met uitstraling geven, voelt voor haar aan als een tweede huid. Vandaag telt NSC ongeveer vijftig werknemers.

Hilde Rutten (40) runt BergHOFF Belgium, verdeler van BergHOFF kookartikelen in de Benelux. In 2004 begon ze als adjunct-directeur bij BergHOFF Worldwide. Een jaar later nam ze BergHOFF Belgium over, op dat moment verlieslatend. Vandaag is BergHOFF Belgium een succesverhaal. Door de groei waren ze toe aan uitbreiding en Hilde nam het initiatief om op een strategische locatie een gloednieuw gebouw te bouwen, gekoppeld aan een uniek conecpt.

Gratienne SionkeGratienne Sioncke (47) is CEO van BORGinsole in Rotselaar dat unieke inlegzolen maakt. Naast het productielabo, heeft BORGinsole een eigen podologisch centrum met focus op biomechanische analyses van topsporters en kinderen. Gratienne wil voor andere vrouwen een ambassadrice zijn en aantonen hoe je vanuit een harde business een steen kan verleggen in de zorgsector. Het bedrijf begon met één PC, één bureau in de living en drie kleine CNC machines in een labo van 10 m². Vandaag telt het bedrijf twaalf medewerkers, vaak gestart via een IBO opleiding. Het ontwerpt en produceert intussen zolen voor zo’n 55 podologiepraktijken in België en Nederland. Dit jaar starten ze met de productie van zolen voor Duitse podologen en komen er nog eens drienieuwe medewerkers bij. Ook het buitenland lonkt. De zolen van BORGinsole zijn Belgisch en Europees gepatenteerd. Heel wat mensen, waaronder voetballer Wesley Sonck, maken van de zolen gebruik.

Binnenkort brengen we een portret van de Vlaams-Brabantse finalisten.