De socialistische vakbond voor de transportsector BTB voerde maandag actie aan de vestiging van Ikea in Zaventem. Het Zweedse meubelbedrijf zou transportopdrachten stelselmatig toewijzen aan de goedkoopste aanbieder. De transportsector sensibiliseerde ook de klanten van Ikea.

Volgens BTB zijn niet alleen de transporteurs maar ook de opdrachtgevers verantwoordelijk voor sociale dumping. “Bedrijven geven transportopdrachten aan de goedkoopste aanbieder, zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs”, zegt John Reynaert van BTB.

“Ikea weigert momenteel elke dialoog met de International Transport Workers’ Federation (ITF). Daarom gaan we over tot gerichte acties, waarbij ook klanten gesensibiliseerd worden.” Op de parking van Ikea Zaventem werd in een vrachtwagen de documentaire Exploïted Trückdriväer vertoond. De transportbond deelde pamfletten uit aan klanten van Ikea.

“Wij staan open voor overleg en een gesprek met de diverse betrokken partijen. Daar kunnen ook lokale vakbonden en overheden bij betrokken worden”, zegt Catherine Bendayan, ceo van Ikea België.

Een woordvoerster van Ikea liet weten dat de meubelketen veel belang hecht aan de rechten van transporteurs en een internationale gedragscode heeft die leveranciers moeten volgen. “De transportsector is een complexe sector met vele uitdagingen. We zijn bezig met een project dat onderaannemers meer moet viseren, aangezien problemen zich vaker bij hen stellen dan bij onze leveranciers.”