De aanvoer van huisvuil van gemeenten in Vlaams-Brabant over het water komt vanaf november op kruissnelheid. Dat afval komt per schip terecht bij de thermische afvalverwerkingsinstallatie van Indaver in Beveren. Al sinds juli brengen schepen afval vanuit Vilvoorde en in november komen daar transporten vanuit Leuven bij.

Met het project op volle kracht zal jaarlijks 60.000 ton huisvuil uit Vlaams-Brabant per schip naar Beveren worden gebracht. Dat is zo goed als de helft van al het huisvuil dat vanuit Vlaams-Brabant bij Indaver wordt aangeleverd.

Elk schip houdt twaalf vrachtwagens uit het verkeer. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van 2.400 heen- en terugritten in de drukke verkeersdriehoek Leuven-Brussel-Antwerpen.

Duurder

Het verwerkingscontract loopt tot 2023. Het is een samenwerking tussen Indaver, vervoerder Van Moer Stevedoring, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaams-Brabant, Waterwegen en Zeekanaal en de provincie Oost-Vlaanderen die in de vergunning voor de verwerkingsinstallatie multimodaal transport als voorwaarde opnam.

Het vervoer via water is voor de verschillende partners van het project duurder dan over de weg. Maar de positieve impact op de CO2-uitstoot en de mobiliteit doet hen geloven in het initiatief.

“Door de handen in elkaar te slaan dragen we bij aan een oplossing voor het fileprobleem en de zorg voor een klimaatgezonder Vlaanderen”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van Waterwegen en Zeekanaal. “Ik ben ervan overtuigd dat dit duurzaam initiatief inspirerend zal werken voor andere bedrijven en sectoren.”