Tot 500 snacks per week uit gezonde automaat

gezonde automaatDe timing is perfect. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde dinsdag een nieuwe campagne die een gezonde levensstijl moet promoten bij de jeugd. Een mini-onderneming met leerlingen van het atheneum in Grimbergen introduceert op haar beurt een gezonde automaat.

De leerlingen van het zesde jaar economie van het atheneum in Grimbergen kochten in het kader van hun mini-onderneming voor het vak bedrijfsbeheer zelf een automaat waarmee ze gezonde snacks verdelen. Volgens hun studie kunnen ze tot 500 stuks per week verkopen.

“Het is een tweedehandsautomaat die de leerlingen in het raam van hun mini-onderneming voor Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) hebben aangekocht voor 2.500 euro. Elke leerling stortte 50 euro en is zelf aandeelhouder. De vzw van de school betaalde de helft van de aankoop en is zo ook aandeelhouder”, zegt directeur Kurt De Rop.

Het speciale aan de automaat is dat er ook bioproducten en gezonde snacks inzitten. Zoals snoeptomaatjes, snoepkomkommers, notenmengeling en groentechips. Koekjes zijn er ook, maar dan de minder ongezonde varianten.

De leerlingen moeten zelf het dagelijks kasboek van de automaat maken, de boekhouding doen, de inventaris van de voorraad opmaken en btw en belastingen betalen.