reserachcentreSESVanderhave, producent van suikerbietzaad, investeert 15 miljoen euro in de bouw van zijn nieuw onderzoekscentrum op de campus Feed Food Health in Tienen. Een groot deel daarvan wordt besteed aan nieuwe technologieën. De eerste planten verhuizen in november. Tegen de zomer van volgend jaar moet het complex klaar zijn.

Het bedrijf verkoopt vanuit Tienen jaarlijks anderhalf miljoen eenheden van telkens 100.000 stuks suikerbietzaad. Die zaden worden bewerkt in fabrieken in Tienen, Rusland en Oekraïne. In de drang naar meer onderzoek worden de groeiafdeling en het laboratorium overgebracht naar de nieuwe site.

SESVanderHave laat de eerste planten overwinteren in de nieuwe serres op de campus. Het personeel volgt in de lente van volgend jaar. Het nieuwe complex is ruim vier voetbalvelden groot en creëert vijftig extra banen. “We hebben de komende jaren meer dan het dubbele aan infrastructuur nodig om ons onderzoek op een constant hoog niveau te houden”, zegt het bedrijf.

Twee van de belangrijkste onderzoeksafdelingen worden in het nieuwe complex gehuisvest. “We willen er nog meer potentiële toprassen ontwikkelen. Daarnaast willen we efficiënte testen uitvoeren om bedreigingen voor de suikerbiet te detecteren.”

In het centrum wordt acht miljoen liter regenwater opgevangen. Dat wordt gebruikt om de planten water te geven. De lampen zijn 400 procent zuiniger zijn dan de bestaande varianten. Er wordt ook aan de omgeving gedacht. Door verduisterende schermen wordt de lichtvervuiling tot een minimum beperkt.

SESVanderHave behoudt het geloof in de suikerbiet. “Met het nieuwe centrum zullen we in staat zijn om sneller met nieuwe en betere rassen op de markt te komen. Dat leidt tot een hogere opbrengst. De bieten worden minder afhankelijk van beschermingsmiddelen en raken minder vlug aangetast.”