TopSportsLab (TSL) uit Leuven heeft een exclusief contract gesloten met de wereldvoetbalbond Fifa. De volgende jaren gaat TSL de elite onder de internationale scheidsrechters begeleiden. Inclusief de arbiters die het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland in goede banen moeten leiden.

In aanloop naar het WK worden de scheidsrechters gemonitord door het athlete managementsystem van TSL. Elke training die ze afwerken en elke wedstrijd die ze waar ook ter wereld fluiten, zullen geregistreerd, geanalyseerd en indien nodig bijgestuurd worden.

Het contract loopt tot het WK 2018 voor de mannen en het WK 2019 voor de vrouwen in Frankrijk. TopSportsLab speelt al jaren een vooraanstaande rol in de begeleiding van scheidsrechters wereldwijd. Voetbalfederaties uit verschillende landen doen een beroep op hun expertise. Tot de klanten behoren de Belgische voetbalbond KBVB en de Europese voetbalbond Uefa.

De Uefa schakelde bij de voorgaande Europese kampioenschappen in 2012 en 2016 TopSportsLab in voor de begeleiding van de scheidsrechters. In 2015 ging TSL al met Fifa in zee voor het WK vrouwen in Canada en werden er testen uitgevoerd tijdens de Copa America, het WK voor -17-jarigen in Santiago en de Olympische Spelen in Rio.

“De overeenkomst voor het WK brengt natuurlijk een vracht aan verantwoordelijkheid met zich mee. Maar dit is waar we naar streefden”, zegt ceo Alexander Janssen. “Ons jong en gepassioneerd team bestaat uit uitmuntende sportwetenschappers die stuk voor stuk bezeten zijn door voetbal.”

“TopSportsLab is vooral gericht op professionele voetbalploegen, maar ook de begeleiding van scheidsrechters hebben we jongste jaren sterk ontwikkeld onder leiding van professor Werner Helsen van de KU Leuven. Hij is mede-oprichter en sinds 2000 verantwoordelijk voor de sportwetenschappelijke en medische begeleiding van topscheidsrechters bij Uefa en de KBVB.”