9579023028_51d8702fae_z

Er is een nieuw logiesdecreet op komst, dat nog voor het einde van dit jaar van kracht moet worden. Daarin is ook plaats voor nieuwe concepten als glamping, boomhutten, druppeltenten en airbnb. De Leuvense politica Karin Brouwers (CD&V) is een van de drijvende krachten achter de nieuwe regelgeving, die toeristische innovatie en ondernemersgeest moet stimuleren. “We willen dat alle logiesvormen voldoen aan de basisnormen. Het decreet geeft vooral veel vertrouwen aan toeristische ondernemers”, zegt Brouwers.

Het nieuwe logiesdecreet is het werk van drie parlementsleden, onder wie Brouwers. Het belooft meer eenvoudige en moderne regels. Alle ballast van de huidige regelgeving, die dateert van juli 2008, wordt overboord gegooid. De focus ligt op netheid en brandveiligheid. Het wordt eenvoudiger om overnachtingen aan te bieden. Een inspectie voor opening is niet langer nodig. Het hele systeem van aanmeldingen en vergunningen wordt vervangen door vrijwillige erkenningen met of zonder sterren.

Het decreet omarmt (relatief) nieuwe concepten zoals airbnb en glamping. Airbnb is een online markt waar particulieren een kamer in hun huis tegen betaling aanbieden aan toeristen. Dit alternatief boekingssysteem voor overnachtingen is nergens goedkoper dan in Vlaams-Brabant: 73,6 euro of bijna 10 euro minder dan het Belgische gemiddelde. Airbnb kent een explosieve groei, vooral in de as Leuven-Holsbeek.

Glamping of glamourous camping is een ander fenomeen in opmars. Het staat voor kamperen met luxe in een bijzondere sfeer en een aparte accommodatie zoals speciale tenten. De nieuwe trend op kampeergebied, die het comfort van een hotel combineert met een natuurlijke omgeving, lokte al ondernemers naar Paal, net over de grens met Limburg.