Leuven geniet alsmaar meer populariteit als toeristische trekpleister. Afgelopen jaar registreerde de kunststad maar liefst 512.000 overnachtingen.

Uit cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat Leuven sterk aan populariteit wint bij toeristen. Sinds 2009 verdubbelde het aantal overnachtingen, mede dankzij de inspanningen van het Leuvense stadsbestuur.

Historische gebouwen en bier

De aanpak van het Leuvense stadsbestuur om de stad te promoten bij toeristen werpt duidelijk haar vruchten af. Uit cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat Leuven vorig jaar de kaap van 500.000 overnachtingen rondde. Dat is een verdubbeling tegenover 2009. Daarnaast trekt de kunststad ook erg veel dagtoeristen. De stad krijgt ook nog eens een tevredenheidsscore van 83%  van haar toeristen. De voornaamste redenen om de stad te bezoeken blijken de historische gebouwen en het Belgische bier te zijn.

Oudere toeristen

Toeristen in Leuven hebben een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, wat 10 jaar ouder is dan in andere kunststeden. Het stadsbestuur richt zich met haar promotie dan ook vooral op de culturele meerwaardezoeker, die gemiddeld een iets oudere leeftijd heeft dan massatoeristen. De stad focust zich momenteel op het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers de toegankelijkheid nog te vaak als een struikelblok zien.