Toerisme doet het goed in Vlaams-Brabant

swinnenDe eerste maanden van dit jaar waren niet slecht voor mensen die aan de kost komen in het toerisme. Uit een steekproef van Toerisme Vlaams-Brabant blijkt dat het merendeel (47%)van de logiesaanbieders  meer toeristen ontvangen heeft dan vorig jaar. 40% kende een gelijkaardige bezetting. Ook de komende maanden ziet het er volgens Toerisme Vlaams-Brabant goed uit, veertig procent geeft aan al meer boekingen te hebben voor komende maanden dan vorig jaar. “Ook nu komen de meeste toeristen vooral om te fietsen en te wandelen”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Monique Swinnen.

Niet alleen het voorjaar van 2015, maar ook 2014 was reeds een mooi jaar voor toerisme, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van Toerisme Vlaanderen. “‘Zo heeft Vlaams-Brabant hoogstwaarschijnlijk voor het eerst de kaap van  twee miljoen overnachtingen overschreden. Een absoluut record”, zegt Swinnen.

“Dankzij onze fietstellingen kunnen we het totaal aantal recreatieve fietsers op het fietsnetwerk van het Hageland inschatten’, zegt Swinnen. ‘Voor de eerste vier maanden van 2015 komt dit op een totaal van 34.988 fietsers. Dit zijn er bijna tienduizend meer dan in 2014 wat overeenkomt met een stijging van 37%”. De fietstellingen zullen dit jaar uitgebreid worden met de Groene Gordel. Hierdoor kunnen de fietsers op alle Vlaams-Brabantse fietsroutenetwerken geteld kunnen worden.

Zondagen is wandeldag

Het zachte voorjaar zorgde ook voor een stijging van het aantal wandelaars. Op basis van de wandeltellers op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland blijkt dat er de voorbije paasvakantie negentien procent meer wandelaars waren dan in 2014. Verder blijkt uit de wandeltellingen dat zondag de populairste dag is om de wandelschoenen aan te trekken. Sinds dit jaar worden de wandelaars op het wandelnetwerk Pajottenland geteld. De bedoeling is om het telsysteem uit te breiden naar alle Vlaams-Brabantse wandelnetwerken.