De lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van het Pajottenland openen op zaterdag 6 en zondag 7 mei de deuren voor het grote publiek. Voor het eerst gebeurt dat een heel weekend. De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (Horal) organiseert de Toer de Geuze al twee decennia tweejaarlijks.

Tot dusver was het evenement geconcentreerd op één dag. In 2015 lokte het ruim 10.000 bezoekers. Zaterdag zetten de brouwerijen Boon (Lembeek), De Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Lot), Lindemans (Vlezenbeek), Oud Beersel (Beersel) en Tilquin (Rebecq) en het bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg (deelgemeente van Beersel) van 11 tot 19 uur gratis de deuren open. Zondag komen daar van 10 tot 17 uur nog Hanssens (Dworp), Timmermans (Itterbeek) en Mort Subite (Asse) bij.

Horal legt voor het vervoer twintig autobussen in. Voor het eerst wordt aan De Lambiek een pop-upcamping geïnstalleerd waar bezoekers al van vrijdagavond terechtkunnen. Voor deze editie wordt een fles oude geuze megablend uitgebracht met een mengeling van jonge en oude lambiek van de deelnemende producenten.

“Met de Toer De Geuze wil onze vereniging het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland en de Zennevallei onder de aandacht brengen”, zegt Horal-voorzitter Frank Boon. “De interesse voor traditionele lambiekbieren zoals de oude geuze en oude kriek is de voorbije twee decennia enorm toegenomen.”

Vanuit alle hoeken van de wereld komen bierliefhebbers naar het Pajottenland om er kennis te maken met de eeuwenoude biertraditie. Ook voor de tweedaagse editie van 2017 worden heel wat bezoekers uit het buitenland verwacht.