Een jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016 voelt de taxisector nog altijd de gevolgen. Het verlies van de bedrijven loopt in de miljoenen. De sector haalt vijftien procent minder omzet dan twaalf maanden geleden. Problematisch blijft de toegang tot de luchthaven in Zaventem.

Het zakentoerisme haalt weer het niveau van vroeger. Het vrijetijdstoerisme heeft zich nog niet helemaal hersteld. “Brussel blijft tot nader order altijd het administratief centrum van Europa”, zegt Christophe Huylebroeck van de Vereniging van Brusselse Taxi’s (VBT).

De taxisector kampt een jaar na de aanslagen nog altijd met een gebrekkige toegankelijkheid tot Brussels Airport. De toegangszone rond de verwoeste inkomhal is nog altijd niet opnieuw opengesteld voor de taxi’s. “De drop-off zone bevindt zich momenteel te ver van de ingang. Niet gemakkelijk voor mensen met koffers of kinderen en al helemaal niet voor mensen met beperkte mobiliteit.”

De verliezen van de taxibedrijven lopen ondertussen flink op. “In de eerste maanden van 2016 zagen we een stijging van acht procent in de omzetcijfers, maar het jaar eindigt met een verlies van 5,4 procent. We schatten ons verlies in op bijna 2 miljoen euro”, zegt Autolux, het taxibedrijf dat ongeveer vijftig procent van de exploitatievergunningen op Brussels Airport bezit.