Tientallen handelaars en vrije beroepen in verweer tegen bedrijf uit Zaventem

betaalterminalTientallen handelaars en vrije beroepen gaan in het verweer tegen Keyware Smart Card Division. Ze voelen zich misbruikt door het informatica- en softwarebedrijf uit Zaventem tijdens de updating van hun betaalterminal. De zaak wordt beslecht voor de rechtbank in Brussel.

Het parket van Halle-Vilvoorde eist een boete van zomaar eventjes 1.440.000 euro omdat Keyware Smart Card Division zich schuldig zou hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het wetboek van economisch recht. Tientallen klanten van het bedrijf hadden zowel bij het gerecht als bij de economische inspectie klacht ingediend tegen de werkwijze van het bedrijf.

Vertegenwoordigers van Keyware gingen langs bij winkeliers en vrije beroepen en deden zich voor als zaakwaarnemers van leveranciers zoals Atos waarmee de vermeende slachtoffers een contract hadden. Vaak deden ze dat onder het mom van een kleine update aan de betaalterminal of de vervanging van een oud toestel.

Het bijhorende document ter ondertekening bleek geen werkbon of ontvangstbevestiging. Wél een volledig nieuw contract met Keyware met een geldigheid van vijf jaar dat slechts met een hoge verbrekingsvergoeding kon worden beëindigd.

Het parket telde 98 zelfstandigen mensen die op die manier zouden opgelicht zijn. Tweehonderd van de 16.000 klanten van Keyware Smart Card Division dienden klacht in.