Bij de jaarwisseling heeft zich nog geen overnemer aangeboden voor The Capital. Het biercafé op de Grote Markt in Leuven staat in de etalage. Maar het negatieve imago bemoeilijkt de zoektocht naar een nieuwe uitbater.

The Capital opende de deuren eind oktober 2013. Het moest “het grootste biercafé ter wereld” worden. Een ambitie die op geen enkel moment ingelost werd. De twee jonge uitbaters, David Nijs en Amaury Verelst, pronkten met de meest uitgebreide bierkaart ter wereld. Na enkele weken mochten ze dat al van hun naamkaartje halen. Het Delirium Café in Brussel moest alleen naar de eigen kelder afzakken om beter te doen.

De Leuvenaars en bezoekers uit de omliggende gemeenten hielden het snel voor bekeken in The Capital. Het interieur was nep. Zo bleek de boekenkast achteraan in het café gewoon behangpapier. En de met veel geroffel aangekondigde doorkijkvloer naar de voorraadkelder was in realiteit slechts een glazen vierkantje.

De uitbaters haalden zich ook de woede op de hals van hun meer ingeburgerde collega’s op de aanpalende Oude Markt die “op een voorbijgestreefde manier café hielden”. Al snel werd The Capital alleen nog gefrequenteerd door verloren gelopen toeristen.

Amper drie jaar na de grootse opening staat het café zonder ziel al te koop. “Het is wel nog rendabel”, zegt de enig overgebleven zaakvoerder Verelst. Een grote brouwerij (niet AB InBev) heeft al gepolst. Of het een café zal blijven, is lang niet zeker. Door de uitstekende ligging zullen ook grote winkelketens interesse hebben in het pand.