Thales Alenia Space Belgium heeft een nieuw contract binnengehaald voor de draagraket Ariane-6. Dat maakte het ruimtevaartbedrijf met vestiging in Leuven dinsdag zelf bekend. Het lanceercontract levert extra banen op.

De Ariane-6 wordt het nieuwe uithangbord van de Europese ruimtevaart. De draagraket moet vanaf eind 2020 vanop de basis Kourou in Frans-Guyana enkele satellieten voor het Galileo-navigatiesysteem van de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau (ESA) in de ruimte brengen.

Thales Alenia Space wil zich positioneren als vooraanstaande leverancier voor de Europese draagraket. Het had eerder al een contract afgesloten voor de Ariane-6. Dit nieuwe contract vormt er een aanvulling op. Het nieuwe contract is goed nieuws voor de werkgelegenheid. Die kan worden uitgebreid, al is nog niet bekend met hoeveel banen.

Revolutie

Thales Alenia Space stelt 700 mensen tewerk in zijn vestigingen in Leuven en Mont-sur-Marchienne bij Charleroi. De constructeur van elektronica voor de ruimtevaart neemt al veertig jaar deel aan het programma rond Ariane. Thales Alenia Space is een joint venture van Thales en Leonardo.

De site in Leuven werd in 2014 geopend en stelt vooral ingenieurs te werk. Twee productielijnen dienen voor converters voor satellieten en voor elektrische subsystemen voor draagraketten. “In beide gevallen gaat het om een nieuwe generatie van producten die een technologische revolutie betekenen”, zegt Emmanuel Terrasse, directeur onderzoek en ontwikkeling.

In Leuven profiteert Thales Alenia Space van de aanwezigheid van Imec dat onderzoek verricht in nano-elektronica en producten ontwerpt die kunnen worden geïntegreerd in de oplossingen die Thales Alenia Space ontwikkelt.