Het aantal arbeidsplaatsen in de horeca in Vlaams-Brabant stijgt. De groeicijfers zijn de hoogste van alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit recent onderzoek. Toerisme Vlaams-Brabant heeft de cijfers voorgesteld in bistro Het Mooi Alternatief in Houwaart (Tielt-Winge).

Toerisme Vlaams-Brabant analyseerde de tewerkstellingscijfers van de voorbije jaren. Zowel het aantal zelfstandigen in de horeca als het aantal loontrekkenden in de toeristische sector is fors gestegen. De investeringen in toerisme van de diverse regio’s zorgen voor een goede tewerkstelling in Vlaams-Brabant.

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) blijkt dat het aantal zelfstandigen in de Vlaams-Brabantse horecasector sinds 2010 met 13 procent is gestegen. De stijging is er zowel in de Groene Gordel (+ 11,4 procent) als in het Hageland (+ 12,5). Het aantal zelfstandigen in de horeca stijgt zelfs sneller dan het gemiddelde van de andere toeristische regio’s in Vlaanderen (+9 procent).

Jongeren

“In de brede toeristische sector werken in Vlaams-Brabant zo’n 33.000 mensen. Toerisme wordt soms onderschat, maar het is een belangrijk deel van de economie en een belangrijke werkgever in Vlaams-Brabant”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Tewerkstelling in horeca en toerisme biedt ook kansen aan jongeren. Een op vier werknemers in de horeca is jonger dan 25 jaar. Daarnaast geeft de sector toekomstmogelijkheden aan anderstaligen en laaggeschoolden.

Specifiek voor logiesuitbatingen heeft Toerisme Vlaams-Brabant een voltijdse logiesconsulente die startende en bestaande logiesuitbaters ondersteunt. Ondertussen is het aantal logies toegenomen van 340 in 2011 tot 464 in 2016. Dat komt overeen met een capaciteit van 30.907 bedden en jaarlijks zo’n twee miljoen overnachtingen.