De telers van suikerbieten in het Hageland zijn ontevreden over het akkoord met de Tiense Suikerraffinaderij over de prijs die ze dit seizoen krijgen voor hun producten. “Het risico dat we onder de kostprijs moeten werken, is groot. Maar we stonden met de rug tegen de muur”, zegt Jean-Paul Vanelderen van het Verbond van Vlaamse Suikerbietplanters Tiense.

De Tiense Suikerraffinaderij in Tienen wil vanaf dit seizoen de bietentelers op een andere manier betalen. Op 30 september van dit jaar komt een einde aan de Europese suikerquota. De suikerproducenten willen dan tot 25 procent meer produceren en dat zal de suikerprijs onder druk zetten.

Over de bietenprijs voor dit seizoen werd meer dan een jaar onderhandeld. De Tiense Suikerraffinaderij bood vanaf het begin van de gesprekken een lagere prijs dan de voorbije jaren en wilde daar van afwijken. “De prijs die we dit seizoen krijgen voor onze bieten wordt berekend op basis van de suikerprijs”, zegt Vanelderen.

“Die bedraagt momenteel 450 euro per ton. Als dat zo blijft, ontvangen we ongeveer evenveel als vorig jaar. Maar de verwachting is dat die sterk zal dalen. Er is afgesproken dat na afloop van de campagne met Sudzucker, het moederbedrijf van Tiense Suikerraffinaderij, gesproken wordt over een supplement dat een mogelijk verlies voor een stuk zal compenseren.”

Wat de bietentelers uitbetaald krijgen, is bijna helemaal afhankelijk van de evolutie van de suikerprijs. Het akkoord is voor de bietentelers een groot risico dat ze onder de kostprijs gaan produceren.