Tegenstanders van Uplace halen slag thuis

uplaceGejuich op alle banken, van Leuven tot Vilvoorde. De tegenstanders van Uplace haalden voorlopig hun slag thuis. Het omstreden winkelcomplex in Machelen is de bouwvergunning kwijt. De automobilist die dagelijks de nu al tergende files op de Brusselse Ring trotseert, haalt opgelucht adem.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning vernietigd. Die heeft niet langer de vereiste rechtsgrond omdat de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, waarin het project gelegen is, vernietigd heeft.

De stad Vilvoorde had de bouwvergunning aangevochten. Burgemeester Hans Bonte (sp.a) spreekt van een logische beslissing. “De slotsom is dat de realisatie van het project nergens staat. Er is een belangrijke hypotheek gelegd op de organisatie van de stilstand op de ring van Brussel. Dit is een zegen voor iedereen die bekommerd is om de mobiliteit.”

Unizo vreest dat de Vlaamse regering de plannen opnieuw zal doorzetten. “De onverzettelijkheid waarmee ze Uplace willen doordrukken, is hallucinant. Ze gaan onverstoorbaar door, tegen alle vernietigingen in. Na elke vernietiging volgt een nieuwe beslissing”, stelt Michiel Verhamme van de ondernemersorganisatie.

Christine Mattheeuws, voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), vindt het tijd om Uplace definitief af te voeren. “Dergelijke projecten verstikken niet alleen de kleinhandel. Ze hebben in het verleden ook al hun ondeugdelijkheid bewezen.”

Ook op de politieke tribune regende het hoerakreten, vooral bij de oppositie. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) uit Overijse, die het dossier al jaren op de voet volgt, noemt de beslissing goed nieuws voor de lokale handelaars en de omwonenden in Vlaams-Brabant. “Als de regering-Bourgeois naar de ondernemers en de mensen in de streek had geluisterd, had ze dit project al lang moeten begraven.”

Dinsdagavond bereikten ons slechts twee reacties die de nieuwe evolutie rond Uplace betreuren: van Voka Vlaams-Brabant en Jean-Pierre De Groef (sp.a), burgemeester van Machelen.