Tecnibo verbouwt hal en kantoren naar passiefbouw

_MSH7371Tecnibo in Vorst nam officieel zijn gerenoveerde hal en kantoorruimtes in gebruik. Dat gebeurde in aanwezigheid van Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu en Didier Gosuin, Brussels minister van Economie.De hal en kantoren werden gerenoveerd naar een passief gebouw met de steun van het studiebureau Matriciel. De werken werden gecoördineerd door het architectenbureau Suburbia sprl en uitgevoerd door aannemer Mathieu Gijbels.

Tecnibo uit Vorst is gespecialiseerd in schrijnwerk op maat voor bedrijven en particulieren. Het bedrijf besliste in 2013 zijn hal en kantoren een grondige opknapbeurt te geven. In plaats van een ‘traditionele’ renovatie koos Tecnibo voor een passiefrenovatie waarbij allerlei duurzame technieken werden gecombineerd zodat er uiteindelijk een ‘passief gebouw’ staat. Een passief gebouw is een gebouw dat nog maar een zeer kleine energievraag heeft, een van de eisen van Europa aan gebouwen vanaf 2021. Vanaf 2021 mogen er enkel nog BEN (bijna-energie neutrale) of nZEB (nearly zero energy building) gebouwen opgetrokken worden.

Xavier van Ingelgem, CEO van Tecnibo, was meteen overtuigd van de voordelen van een passief renovatie. “Ik wil Tecnibo leiden met duurzame ontwikkeling in het achterhoofd”, zegt hij. “Daarom heb ik een beroep gedaan op een gespecialiseerd architectenbureau om alle milieuaspecten van dit project grondig te bekijken. Het passief gebouw sluit aan bij mijn visie op energiezuinigheid en verzekert alle comfort voor onze medewerkers.”

Dat duurzame ingrepen niet altijd gepaard hoeven te gaan met een te hoog prijskaartje, bewijst dit voorbeeld. “In eerste instantie hadden we voorzien om een sheddak te plaatsen wat een grote hap uit ons budget zou betekenen”, zegt Van Ingelgem. “In de plaats daarvan installeerden we LightCatchers, intelligente lichtkoepels, op het dak. Dankzij deze LightCatchers hebben we nu veel meer lichtinval in de hal, zonder extra energieverbruik, en tegen een veel lager kostenplaatje.”

De renovatiewerken werden uitgevoerd door Mathieu Gijbels. “Mathieu Gijbels deed mij een zeer gedetailleerd voorstel, met interessante oplossingen zowel op technisch als op financieel vlak”, zegt Xavier Van Ingelgem. “Dat betekent dat ze prijscompetitief zijn en dat de voorgestelde oplossingen duidelijk in detail geanalyseerd waren en afgestemd waren op ons als klant.”

Guy Mignon, bouwadviseur bij nv Mathieu Gijbels, is erg fier op het project: “Het renovatieproject voor Tecnibo is de eerste passief renovatie voor Mathieu Gijbels, een primeur hoewel we reeds sedert 2001 een gespecialiseerde afdeling renovatie in huis hebben. We hebben de nodige expertise in huis om passief renovaties tot een goed einde te brengen. Uiteraard verwachten we in de toekomst meer dergelijke projecten te mogen realiseren.”