TBC-Post, dat sinds mei 2013 de eerste en enige concurrent is van bpost, gaat uitbreiden. Het postbedrijf uit Zaventem wil binnen drie jaar een marktaandeel van tien procent en 900 extra werknemers aanwerven.

“Langs de ene kant zetten we volledig in op aangetekende brieven, waarmee we nu al onze plaats op de markt hebben”, zegt Thierry Brugma, ceo van TBC-Post. “Langs de andere kant willen we ons marktaandeel uitbouwen door de post van gemeentebesturen te verdelen.”

Momenteel doen ze dit al voor de Franstalige gemeente Fosses-la-Ville, maar TBC-Post hoopt dit jaar nog twintig extra gemeentes binnen te halen. Brugma rekent erop dat uiteindelijk een zestigtal lokale besturen klant wordt. Die moeten dan wel eerst de regels volgen en aanbestedingen uitschrijven voor hun postverwerking.

Enkele weken geleden dreigde TBC-Post met gerechtelijke stappen tegen de vele steden, gemeenten en OCMW’s die zo’n openbare aanbesteding nog altijd niet hebben gelanceerd. “Dat heeft al resultaat opgeleverd. Enkele gemeenten willen met ons praten. Maar er zijn er ook nog enkele die ons blijven negeren. We zullen tot in de rechtbank gaan als er geen oplossing komt.”

Het doel van TBC-Post? Het marktaandeel opkrikken naar tien procent tegen 2020. Daarvoor wil het postbedrijf uit Zaventem binnen drie jaar ook een deel van de gemeentepost en de bedrijvenpost zelf verdelen.

“Daarvoor hebben we 700 extra postbodes nodig, tegenover de huidige honderd. Maar ook nog eens zo’n tweehonderd personen die instaan voor de sortering in de sorteercentra en ondersteunende diensten”, stelt Brugma.