TBC-Post, dat sinds mei 2013 de eerste en enige concurrent is van bpost, voert het dreigement uit dat het begin juni lanceerde. Het postbedrijf uit Zaventem wil lokale besturen dwingen tot openbare aanbesteding voor hun postbedeling. Zo kan het binnen drie jaar een marktaandeel van tien procent verwerven.

Tweehonderd gemeenten, OCMW’s en politiekorpsen riskeren een torenhoge schadevergoeding omdat ze geen overheidsopdracht hebben uitgeschreven voor hun postbedeling. TBC-Pos eist compensaties tot 300.000 euro.

Het bedrijf uit Zaventem heeft al vier jaar een licentie om geadresseerde post te bezorgen. Maar veel openbare besturen weten dat niet of willen dat niet weten. “Al vier jaar vragen we dat ze een overheidsopdracht uitschrijven. Nu hebben we hen in gebreke gesteld”, zegt ceo Thierry Brugma.

“De schadeclaims van 8.000 tot 300.000 euro doen veel gemeenten schrikken. We raden hen aan om niet te betalen”, zegt Petra Dombrecht van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De VVSG noemt de aanpak van TBC-Post agressief.

Al vijftien gemeenten werden effectief gedagvaard. Tientallen andere staan op de wachtlijst. TBC-Post krijgt de steun van de bevoegde minister Alexander De Croo (Open VLD) die stelt dat de gemeenten de aanbestedingsregels moeten volgen. De post die lokale besturen versturen, is vandaag goed voor 37 procent van het totale volume en een omzet van 550 miljoen euro.