Talentenstage daagt jongeren uit

VLAJOVlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) lanceert begin juni een nieuw onderwijsproject: Vlajo’s Talentenstage. In de Albert Heijn in Leuven wordt volgende week de eerste van die stages georganiseerd.

Vlaamse basisscholen werken binnen de Talentenstage samen met bedrijven waarbij leerlingen van het zesde leerjaar een halve dag stage lopen in een bedrijf. Zo worden leerlingen uitgedaagd om in een niet-schoolse context hun talenten in te zetten. Ze ervaren zo aan den lijve dat veel leergebiedoverschrijdende vaardigheden en attitudes niet enkel op school, maar ook in het dagelijkse leven en later op de werkvloer als kwaliteiten gezien worden. Zo wordt het bedrijf als een inspirerende leeromgeving gezien waarin leerlingen het bedrijf, zichzelf en anderen beter leren kennen.

Vlajo’s Talentenstage komt zo tegemoet aan de basisbehoefte van erkenning en waardering. De droomcoaches, zoals de bedrijfsmedewerkers worden genoemd, valideren de talenten van de jongeren tijdens de stage. De talenten kunnen nadien opgenomen worden in het digitale talentenportfolio ‘My Digital Me Junior’. Deze tool helpt leerlingen hun zelfbeeld te verhelderen, het positief te beleven en het te toetsen aan de realiteit.

Onderwijsminister Hilde Crevits juicht het initiatief toe: “Het onderwijs moet maximale kansen geven aan iedereen en elke lerende de ruimte geven om zijn of haar eigen talenten te ontdekken. Om te leren, te groeien en te ontwikkelen is een uitdagende leercontext nodig die ervoor zorgt dat ieder zijn grenzen leert kennen en ze leert verleggen