Een onafhankelijke jury heeft tachtig kandidaten geselecteerd voor Forum 2040. Die groep gaat met Brussels Airport Company in dialoog over de uitbreidingsplannen op de luchthaven in Zaventem. Het plan van de luchthavendirectie is om tegen 2040 het aantal jobs te verdubbelen tot 120.000.

Forum 2040 past binnen de Strategische Visie 2040 van Brussels Airport. Dat is een ambitieus plan waarmee de luchthaven de verwachte groei in de luchtvaart tijdens de komende 25 jaar wil opvangen. De luchthavenuitbater zou wat graag zowel het aantal bestemmingen voor passagiers als de in- en uitvoermogelijkheden voor bedrijven uitbreiden.

Daarvoor is een uitbreiding van de infrastructuur onvermijdelijk. Om de capaciteit tijdens piekuren te verhogen en een gelijkmatige draagkracht in alle weersomstandigheden te garanderen mikt Brussels Airport op een verlenging van baan 075/25L richting Erps-Kwerps (Kortenberg) of van de taxiweg naast die baan.

Voorts wil de luchthavenuitbater twee bijkomende pieren bouwen en de zone van Brucargo herinrichten als een modern logistiek platform. Het aantal luchthavengerelateerde jobs zou daardoor 2040 kunnen verdubbelen tot 120.000.

De luchthavendirectie kondigde bij de lancering van die visie in het najaar van 2016 aan dat ze hierover een open en gestructureerde dialoog wilde opstarten met alle stakeholders. Uit 230 kandidaten selecteerde een onafhankelijke jury (met onder meer gouverneur Lodewijk De Witte) tachtig personen. Die groep moet een evenwichtige vertegenwoordiging vormen van omwonenden, politieke vertegenwoordigers, sociaal-economische actoren en de luchthavengemeenschap.

De eerste van vier maandelijkse dialoogsessies over de uitbreidingsplannen vindt plaats op 27 september. Het centrale thema is mobiliteit.