jalo-beheerJalo Beheer haalde als eerste syndicus in Vlaanderen de iso-kwaliteitsnorm, de hoogste internationale waardering. Hiermee speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar syndici en professionalisme in de sector van beheer van appartementen. Vlaanderen dreigt af te stevenen op een tekort aan professionele syndici om het toenemend aantal appartementen goed te beheren. Jalo Beheer is in Vlaams-Brabant actief in Londerzeel, Machelen, Haacht en Kortenberg.

De jongste tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 3.220 appartementsgebouwen bij in Vlaanderen. Op jaarbasis is dat goed voor 18.731 extra individuele appartementen.

Intussen daalt het aantal syndici om dat toenemend aantal appartementen te beheren. Eind 2015 waren er nog 6.112 Nederlandstalige syndici. Vlak voor de zomer waren ze nog met 6.072 en hun aantal daalt verder. De reden is dat de job van syndicus steeds complexer en veeleisender wordt.

De instroom van nieuwe, jonge syndici was nog nooit zo laag. Het beroep van syndicus dreigt stilaan een knelpuntberoep te worden, stelt Jalo Beheer. Het bedrijf beheert 356 appartementsgebouwen in 47 gemeenten.

“Een appartement beheren wordt alsmaar complexer. Het aantal regels en verplichtingen is toegenomen, maar ook de bewoners zijn mondiger geworden dan vroeger”, zegt Gwenn Goormans, algemeen directeur van Jalo Beheer. “Om maar een voorbeeld te geven: we krijgen dagelijks 300 mails binnen, versturen er zelf meer dan 500 per dag en dan mag je daar nog zo’n 280 telefoongesprekken per dag bijtellen. Bovendien moet je zowel boekhouder zijn als jurist, fiscalist en klusjesman. Dat alles schrikt vooral de kleinere spelers in de sector af.”

Een verregaande professionalisering dringt zich op. Met Jalo Beheer heeft Vlaanderen officieel voor het eerst een syndicus die aan de hoogste internationale iso-kwaliteitsnormen voldoet.