Sylvania stopt productie van lampen in Tienen

sylvaniaDe Chinese directie van lampenfabrikant Sylvania in Tienen heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie  aangekondigd om de om de productieafdeling te sluiten. Daardoor verliezen 170 werknemers hun baan. De directie slaagt er niet in om de fabriek weer winstgevend te maken en verhuist de productie allicht naar Boedapest.

Sylvania was sinds 2007 in handen van de Indische groep Havells. Eind vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door het Chinese Shanghai Feilo Acoustic Co Limited, een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant. Dat de productieafdeling in Tienen niet past in de Chinese plannen kwam ook voor de lokale directie totaal onverwacht.

Het personeel reageerde heel verslagen op het nieuws. “Na de sluiting van de productie blijft in Tienen nog slechts een dertigtal mensen in dienst. Dat gebeurt in ondersteunende diensten zoals boekhouding, research & development en it”, zegt Peter Huybrighs namens de vakbonden. De werknemers moesten vrijdag niet werken en moeten zich ook maandag niet aanbieden. “Dinsdag wordt iedereen weer in de fabriek verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault.”

De directie vindt geen manier meer om de fabriek weer winstgevend te maken. De productieactiviteiten in Tienen leden de voorbije jaren stelselmatig steeds grotere verliezen en er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit in de toekomst zou veranderen. Zo motiveert het management van Feilo Sylvania Lighting Belgium de intentie tot sluiting.

“Hoewel we verschillende maatregelen genomen hebben om de situatie te verbeteren, hebben de productieactiviteiten op de site in Tienen de jongste jaren systematisch een steeds groter wordend geconsolideerd verlies geleden. Er zijn bovendien geen realistische redenen om een herstel in de toekomst te verwachten”, stelt het bedrijf in een mededeling.

De site in Tienen werd oorspronkelijk ontworpen als een fabriek voor de productie van grote volumes standaardverlichtingsproducten voor de Europese markt. Ondertussen zijn de marktomstandigheden en technologie sterk veranderd. “We zijn geëvolueerd naar een industrie die gebruik maakt van een voortdurend evoluerende technologie om in kleine volumes oplossingen voor de projecten van klanten te leveren”, stelt de directie.