Swissport heeft het contract in de wacht gesleept voor de afhandeling van vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines op de luchthaven in Zaventem. Net als de voorbije jaren garandeert dat de tewerkstelling bij de bagageafhandelaar.

Het huidige contract loopt af op het einde van januari. De nieuwe overeenkomst tussen Brussels Airlines en afhandelaar Swissport loopt over drie jaar.

Het contract met Brussels Airlines is erg belangrijk voor Swissport. Het is goed voor zestig procent van het huidige totale volume van Swissport Belgium. Er zijn honderden banen van afhankelijk.

In augustus werd gestaakt bij Swissport in Zaventem, met veel hinder tot gevolg bij Brussels Airlines. Dat zette kwaad bloed bij de luchtvaartmaatschappij. Begin oktober sloten directie en vakbonden bij Swissport een akkoord. Ze engageerden zich om te werken aan een beter sociaal klimaat.

Het feit dat de strijdbijl begraven werd, was volgens Swissport een belangrijk signaal om het contract opnieuw binnen te halen. Brussels Airlines stelt dat het garanties heeft gekregen dat het straks beter zal gaan bij de afhandelaar.

Verlieslatend

ACV-Transcom is tevreden dat door de verlenging de werkvolumes gegarandeerd zijn. Maar de bond heeft ook vragen en bedenkingen bij het contract. Volgens Kurt Callaerts was het vorige contract tussen Swissport en zijn grootste klant Brussels Airlines verlieslatend. En dat zorgde voor heel wat druk op het personeel.

Om het verlies zo klein mogelijk te maken werd veel flexibiliteit van de werknemers gevraagd. “Met heel wat druk, stress en spontane acties tot gevolg.” Swissport heeft de voorbije jaren niet geïnvesteerd in materiaal. “Ze rijden nog rond in oud materiaal uit het Sabena-tijdperk.”

Het overleg om het sociaal klimaat bij de afhandelaar te verbeteren loopt volgens de bonden erg stroef.